duminică, 3 mai 2009

Hermannstadt

Dor de duca de 1 mai, duca-se invartindu-se pana la... Sibiu. S-a tot dus si invartit pana s-a trezit in Piata Mare, intre umbrela, ploaie si pietrele de caldaram. Picaturile aveau o cadenta placuta; asa l-a plouat, fermecator, de fiecare data cand a vizitat un oras-cetate din Transilvania. S-a invartit si in jurul umbrelei, gandindu-se la vremurile cand ajungea in Sibiu manat de dorul de duca al altora si cand casele din Piata, vechi si coscovite, isi aratau varsta. De atunci, le-a maturat zelul de renovare al primarului sas, care a transformat chiar si cea mai veche casa din tara (caminul de batrani de pe str. Azilului, deschis in 1292!) intr-o cladire inselator de moderna. Candva dupa ploaie, dorul de duca a urcat in turnul bisericii evanghelice, a deschis ferestrele in cele patru zari si s-a minunat de cat de curat arata orasul vazut de sus, de jos, de pretutindeni. Curat, bine organizat si cu cafenele vieneze, deci mai mult decat ne-romanesc, dar ii sade bine asa.
Sibiul are si o suburbie perfect rurala, anume muzeul Astra de la Dumbrava. Acolo sa vezi invarteala printre case de olari, negustori, morari si tarani cu frica de Dumnezeu, urcat si coborat dealuri, damburi si poteci, de s-a terminat dorul de duca! Fiecare casa avea propriul gospodar care sa se ingrijeasca de gradina, sa mature aleile, sa decoreze beciul cu branza din spuma poliuretanica atat de convingatoare incat sa-i tenteze pe vizitatori - si sa le indruge povesti despre presele de ulei acestora din urma. O sama de batranei blajini, harnici si primitori, care ar trebui fotografiati, filmati, scrisi in jurnal sau documentati in orice alt fel, cat se mai invart ca la ei acasa prin padurile muzeului, cat mai sunt. Iar copiii care se protapesc pe treptele carciumii din sat si striga cand vine mamaliga mea? ar trebui inmultiti, au samanta buna.
Dorul de duca are radacini la Sibiel, pare-se (loc bine stiut, cu icoane pe sticla). Drept pentru care s-a cocotat pe inca un deal, a suflat in papadii, s-a uitat la satul sasesc si a spus: eu o sa mai trec pe aici.

Niciun comentariu: