vineri, 27 februarie 2009

Tolstoieni Balzacieni

De cand merg la kinetoterapie pe stradutele din spatele pietei Victoriei, am inceput sa ma uit cu luare aminte la casele pe langa care trec. Pe una dintre strazi, de exemplu, la numarul 21, se afla o minunata vila romana, de pe care au inceput sa cada tiglele. Ii ghicesti pereti grosi, care vara pastreaza racoare inauntru; in schimb, colonada de pe balcon plange dupa soare si aracii unor plante mediteraneene. La numarul 23, in schimb, este o casa galbena, cu o intrare de lemn puternic, in forma de omega. Dupa forma, e o usa de hobbit; dupa marime, a fost creata special pentru transportul de piane intre curte si sufragerie. Uneori imi place alaturarea lor dezordonata. Mai apoi, venind pe Ion Mihalache dinspre Muzeul Taranului Roman, sunt doua case gemene, cu etaj. Fata-n fata si-n oglinda, cu un colt rotunjit si-un inceput de turn, frumoase prin simetrie, sunt genul de case in care s-au sinucis fecioare. Au tufisuri de caprifoi in fata; vara miros frumos. In sfarsit, chiar langa mine, pe strada Zablovschi (paralela cu Turda), am descoperit o gramada de maghernite, cum trebuie sa fi fost prin mahalalele interbelice. Una e din lemn si are etajul mult scos in fata, un geamlac minutios si prafuit, sprijinit pe stalpi cam indoielnici... iar in curte sunt mai intotdeauna rufe puse la uscat. Alta e mica, inghesuita, maronie, dar cu un pom splendid in fata; a se vizita la primavara. Poarta ei e numai buna pentru un batranel care sa se planga, ametit, de caldura mare.
(Ca veni vorba de acele vremuri... el se lauda cu o rasnita de cafea autentica si scartaitoare, din metal coclit, culeasa de la o strabunica. Cautam cafea la vrac si, in asteptare, mestecam boabe din pungile rupte de la supermarket.)
Nu-mi place la casele din Bucuresti ca mai toate au ferestrele dinspre strada inchise, ceea ce le da un aer neprimitor si rautacios. Unele-si inchid si ferestrele de la etaj si trag obloanele. Dac-as avea o casa, as deschide larg geamurile, as pune o muscata pe pervaz, as lasa perdelele sa fluture si-as pune muzica la patefon. (Probabil ca atunci cand voi sta la casa, voi avea si patefon.)

Un comentariu:

Anonim spunea...

numa sa nu fie manele. chiar daca la patefon. :)