sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Ce-a invatat fiul Teodosie

(In pribegie prin Olanda si fara de stirea lui Neagoe Basarab)
1. Bunul simt nu este deloc common sense; dimpotriva, este delimitat cultural/national. Colega de camera o sa deschida larg geamul in mijlocul iernii chiar daca tu esti in maneca scurta, o sa vorbeasca la telefon cu orele in ajunul examenelor tale si-o sa lase aragazul murdar cu saptamanile, asteptand sa-l cureti tu. Desi tie ti se pare de bun simt sa nu faci nici unul dintre lucrurile astea, pentru ea nu e tocmai evident.
2. Nu-i poti fermeca pe oameni decat vorbindu-le in limba lor. Chiar daca toti stiu engleza, asta nu inseamna ca vor s-o foloseasca; cel putin, nu dincolo de conversatiile de complezenta. Engleza e buna ca sa nu iei metroul gresit sau ca sa ceri bonul la supermarket, politicos si eficient. Mai departe te lovesti de grupuri care nu te accepta pentru ca le e mai comod sa vorbeasca in limba materna. Atunci iti pastrezi si tu soaptele, rasetele, ofurile pentru cei de-un neam cu tine; asta face ca mediile multiculturale sa fie 90% intra si 10% inter.
3. Ma chaleur du Midi, sous ton ciel toujours gri. Oricat de comun ar suna, devii constient de o gramada de garduri imaginare peste care nu poti sari: intre nord si sud, est si vest, Europa si continentul X. Chiar si profesorii universitari le au. Caldura pe care incerci s-o imparti este dintr-o data irosita, iar ideile iti sunt primite cu superioritate si ridicari din umeri, ca pe ceva invechit.
(Dar ca sa nu fie totul trist...)
4. Gatitul este posibil... fezabil... distractiv. Trebuie doar sa nu-l iei in serios, sa te joci cu ingredientele pe care le arunci in oala si sa fii dispus sa dai totul la gunoi. In plus, e bine sa ai pentru cine gati, eventual si cu cine gati... singur-cuc nu e amuzant. Mic secret: nu exista nici o nefericire pe lume pe care sa n-o poata vindeca orezul cu lapte. Si cu multa scortisoara.

Niciun comentariu: