duminică, 26 octombrie 2008

Seninatate

In ziua a saptea, Domnul s-a odihnit si a binecuvantat lucrarea Sa.
In ziua a saptea, omul s-a trezit mai devreme decat de obicei, pentru ca timpul tocmai fusese dat cu o ora inapoi. S-a imbracat, nu cu hainele cele mai bune, pentru ca nu i-o permiteau ploaia si vantul de afara, ci cu unele groase si comode. Si s-a dus la slujba in franceza de la Begijnhof, cautand impacare in sinea lui. In sfarsit, a gasit in curtea beguinelor toata linistea pe care si-o dorise, pentru ca ploaia alungase aproape toti turistii. A descoperit ca-i place sa cante rugaciunile catolice, dar ca-i e dor de o icoana ortodoxa si sa asculte lectura Evangheliei din a-nu-stiu-cata duminica dupa Pasti. Dincolo de aceste detalii de forma, fondul a fost cald si iubitor, deci omul s-a simtit acceptat si vesel.
Dupa slujba, omul s-a dus la targul de vechituri de la Nieuwmarkt, sa-si desfete ochii cu lucrarea Domnului, in forma ei cea mai inzorzonata si dezordonata. Brose tricotate de fetele batrane din Scandinavia. Pietre mari, albastre si irizate, in forma de ou, scoase de pe fundul Marii Caraibelor. Presse-papiers din fier stilizat si ruginit, care trebuie sa fi apartinut unui gentilom din vremea revolutiei de la 1848. Lupa cu care a descifrat Champollion hieroglifele de pe un papirus egiptean si ocheanul prin care a intrezarit Amerigo Vespucci tarmurile unui nou continent. Amulete vikinge si perne indiene, cat cuprinde. Mai lipseau doar mirodeniile si cafeaua proaspat macinata dintr-un suk, pentru ca omul sa aiba la indemana toata intelepciunea lumii si negotul ei, cuprinse in cateva tarabe. S-a minunat de cate se pot face in sase zile si s-a intors acasa cu metroul.
Cand ploua in ziua a saptea, Amsterdamul este neobisnuit de cuminte.

Notele traducatorului:
Alte lucruri de care omului i-e dor: ghinde, castane si nuci. Se pare ca solul neerlandez nu zamisleste asa ceva.
Exista o biserica ortodoxa in oras, dar slujbele se tin doar in olandeza si slavona.
A propos de slavona, zilele astea ii gadila omului auzul in mod placut cuvinte precum bajenie, a se tangui, a zabovi, prielnic, pestrit si polonic.
Cat a scris aceasta postare, omul si-a adus aminte de o poezioara despre zilele saptamanii, pe care i-o spunea Mamaia in copilarie. Evident, o s-o impartaseasca lumii intregi (nu neaparat celei din Nieuwmarkt).
Bonjour, Luni.
Mersi, Marti.
Ce mai faci tu, Miercuras?
M-a trimis madam Joi
Sa vii Vineri pe la noi
In salon de Sambata
Sa bem ceai Duminica.

Niciun comentariu: