duminică, 12 octombrie 2008

Begijnhof

N-ai spune ca tocmai Amsterdam, orasul care respira a protestantism cuminte si in care bisericile se transforma astazi in cluburi, a fost vreodata scena unor dispute religioase. Dar in timpul Reformei au fost inchise mai toate bisericile catolice, inclusiv capela beguinelor din Begijnhof. Aceste femei batrane locuiau intr-un cerc inchis de case din centrul orasului si-si dedicasera viata actelor de milostenie, fara a fi calugarite. In ciuda insistentelor oficialitatilor, beguinele au ramas catolice si au continuat sa-si tina serviciul religios, de fiecare data in alta casa, pentru a nu fi prinse. Actuala capela catolica din Begijnhof este de fapt o casa veche, transformata in loc de rugaciune.
Exista si o legenda despre credinta lor: pe patul de moarte, una dintre batrane, Cornelia Arents, a cerut sa fie inmormantata intr-un mormant simplu, pentru a rascumpara vina familiei sale, convertite la protestantism. Dorinta ei nu a fost respectata si sicriul a fost plasat in capela, doar pentru a fi gasit a doua zi afara, la usa acesteia. Minunea s-a repetat de trei ori pana cand dorinta beguinei a fost indeplinita.
Astazi, casele din Begijnhof sunt inchiriate unor batrane nevoiase, care le ingrijesc cu meticulozitate. E unul dintre locurile cele mai linistite din Amsterdam, macar dupa ce pleaca toti turistii (care vin in special pentru cea mai veche casa de lemn din oras, aflata la numarul 34). O sa mai vizitez locul, pentru ca slujba de duminica se tine in franceza...
I thought it good to shew the signs and wonders that the high God hath wrought toward me.(Daniel 4:2)

Niciun comentariu: