luni, 28 ianuarie 2008

Auf Wiedersehen

Pentru prima oara in ultimele luni, azi dimineata nu m-am dus la germana. Cursul s-a incheiat saptamana trecuta, prin Start 1 Prufung. Pana-n vara sunt in pauza de germana... si nu vreau! Raman suspendata intr-un timp prezent sau perfect compus, fara putinta de exprimare a viitorului... o adevarata problema pentru acel kleines Tagebuch in care mi-am propus sa exersez Schreiben. Cel mult, viitorul va avea rezonante de mersul trenurilor sau incadrari stricte, de plan cincinal: Morgen um 17 Uhr fahre ich nach Kronstadt sau Naechste Woche habe ich frei. Conditionalul sau conjunctivul nu exista inca; nu sunt posibile decat indicativul si imperativul. Moduri ale certitudinii si obligativitatii. Hmmm, suficient cat sa redactez un discurs de dictator... dac-as fi avut vocabularul necesar! :)
De ce m-am apucat de germana? Pur si simplu. Sa vad daca e intr-adevar atat de grea pe cat se spune, daca pot deslusi ceva din sirurile omogene de h-uri si pronuntii graseiate si daca exista sens in cuvintele acelea kilometrice. Si chiar exista! Nu sunt cu nimic diferite de insiruirile de atribute din fata substantivelor din binecunoscuta engleza. Regula e aceeasi pentru self study center si Selbstlernzentrum, cuvantul determinat sta la sfarsit. Cat despre pronuntie, mie uneia imi prinde mai repede urechea o propozitie in germana decat in franceza... dar aici sunt subiectiva si nu pot convinge.
Dincolo de limba in sine, un motiv esential pentru care imi place germana este prima profesoara pe care am avut-o in vara, la institutul Goethe. Frau F. este exceptionala, are toate calitatile care fac un bun profesor de limbi straine. La ora ei nu se putea sa nu vorbesti, oricat de timid ai fi fost: tot puteai si trebuia sa spui ceva in germana. Pana si exercitiile de gramatica se citeau, fiecare cursant cate o bucata. Iar la conversatii participa toata lumea, nu numai o pereche, de model; in plus, te motiva intotdeauna sa depasesti exemplele din carte si sa spui mai mult, mai personalizat, mai interesant. Exercitiile erau foarte creative si amuzante; de exemplu, odata a trebuit sa vorbim despre o zi din viata unui spargator de banci! Totul era foarte vesel si relaxat; invatam verbe de genul schwaenzen (a chiuli) si chiar si o-njuratura, pe ici, pe colo... plus amanunte interesante despre Germania. Stiati ca... acolo, la 20 m dupa un indicator de Reduceti viteza. Gradinita apare un altul cu Danke? Asa, ca sa stie soferul ca grija lui este apreciata. Mici detalii ca sa te simti bine.
Also, kein Deutsch mehr bis im Sommer. Ich kann es kaum erwarten, der naechste Kurs zu beginnen. Vielleicht mit Frau F. als Lehrerin. Bis dann!

Niciun comentariu: